Roselle
Bukan setakat buahnya boleh dimakan dan dijadikan minuman, malahan daunnya juga boleh digunakan dalam masakan.
Buah roselle sangat enak dijadikan jus atau sirap dan rasanya menyamai rasa ribena. a mengandungi banyak khasiat dan vitamin yang baik untuk kesihatan.
Bukan setakat sirap, buahnya juga sesuai dijadikan halwa dan juga jem yang sangat enak. Daunnya boleh digunakan dalam masakan untuk memberi rasa masam.
Setiap bahagian pokok roselle mempunyai khasiatnya yang tersendiri. Ramai saintis percaya bahawa pengambilan roselle akan melambatkan proses penuaan dan dapat mencegah penyakit kronik kerana ia menghadkan kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas kerana ia kaya dengan bahan antioksidan.
Setiap bahagian pokok roselle mempunyai khasiatnya yang tersendiri. Ramai saintis percaya bahawa pengambilan roselle akan melambatkan proses penuaan dan dapat mencegah penyakit kronik kerana ia menghadkan kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas kerana ia kaya dengan bahan antioksidan.
No comments:
Post a Comment