Sila Klik!

Kengkawan

Blog Saya

  • Pokok Tin ex Boss saya - Saya ada hadiahkan anak pokok tin kepada boss saya yang telah bersara. Dia pun memang minat tanam pokok rupaya (saya tahu lepas dia bersara). Pokok tin y...
    1 day ago

Monday, December 5, 2016

Pokok Stok Disember 16

POKOK DISEMBER 2016


Sila WhatsApp 017 4559536 utk memesan 
Pokok Jabuticaba/Anggur Brazil
RM80


Pokok Figs/Tin
RM80


Pokok Avocado
RM20


Pokok Tenggek Burung
RM12


Pokok Limau Purut
RM18

Sila WhatsApp 017 4559536 utk memesan 

Friday, October 28, 2016

TAWARAN SUPER SPECIAL NOV-DEC

TAWARAN SUPER SPECIAL NOV-DEC

Sepeket biji benih cuma RM1.50 (harga biasa rm2-jimat 50 sen)
Minimum pesanan 10 peket (Kos poslaju RM7 untuk Semenanjung dan RM11 untuk Sabah & Sarawak)


Sila ws 017 4559536 utk memesan


Bayam Hijau Daun Bulat
Bayam Hijau Daun Panjang
Bayam Malabar Hijau
Bayam Malabar Merah
Bayam Merah
Bayam Ungu Merah
Bayam Jepun
Bendi (10 biji)
Bendi Arab (10 biji)
Bendi Merah
Betik Eksotika (10 biji)
Beetrot
Brokoli
Bunga Telang (10 biji)
Carrot
Capsicum Small California Wonders
Cili Api
Cili Besar YongPeng (Cili besar pedas)
Cili Kulai
Cili Solok
Daun Sup
Daun Bawang
Golden Zucchini (5 biji)
Jagung Manis (10 biji)
Jagung Mutiara (10 biji)
Jagung Ornamental Taiwan (3 biji)
Jagung Glutinous Taiwan (5 biji)
Kacang Botor (5 biji)
Kacang Buncis (10 biji)
Kacang Panjang Ungu (10 biji)
Kailan
Kailan Jepun
Kailan HongKong
Kangkung
Ketumbar
Kobis Bulat
Kobis Cina
Kobis Taiwan
Kobis Hybrid Gianty
Kobis Bunga
Kobis Merah
Kucai
Kundur
Labu Air (5 biji)
Labu Manis (10 biji)
Lada Pahit(10 biji)
Lobak Putih
Leek
Maman
Pak Choy
Pak Choy Besar
Pak Choy Putih
Parsley
Peria Kecil (5 biji)
Peria Kecil Taiwan (2 biji)
Petola Segi(10 biji)
Petola ular
Salad Bulat
Salad Hugo King
Salad Green Star
Salad Manis
Salad Merah Fire Red
Sawi Bunga
Sawi Bunga Wang Bujang
Sawi Pahit
Sawi Putih Green Jade
Salad Butterhead
Sawi Curly Dwarf
Sawi Hijau
Sawi Susu/Nai Pak
Sawi Tatsoi
Selasih
Sengkuang 

Sunflower (10 biji)
Tembikai Merah (5 biji)
Terung Bulat
Terung Bulat Hijau
Terung Mini
Timun (10 biji)
Timun Betik (10 biji)
Timun Jepun (5 biji)
Timun Ulam (5 biji)
Tomato
Tomato Ceri
Ulam Raja
Perilla (30 biji)
Kidney Bean (2 biji)
Sorghum (10 biji)
Swiss Chard (10 biji)
Pea, Starkle (5 biji)
Cypress Vine
Balung Ayam
Marigold
Bunga Telang

SENARAI PRODUK PENJAGAAN TANAMAN

Bunga Telang Kering-RM5 sepek (~100 kuntum bunga)
Epsom Salt 1kg - RM8
Baja Organik Mesra Alam 1kg - RM5
Neem Oil 60ml - RM8
Baja AB (Satu Set 2 botol 60ml) - RM5
Baja Organik FISH MEAL (Satu Set 2 botol 60ml) - RM10
Baja Merahitam (100g) - RM2
Ubat Siput - RM3
Ubat Semut -RM3
Ubat Kulat - RM3
Serbuk Penggalak Akar - RM3
Perlite 250g -RM5

SILA WS 017 4559536 utk memesan

Sunday, October 16, 2016

Bunga Telang Kering

Bunga Telang Kering


Bunga telang kering (bunga nasi kerabu) sebagai pewarna semulajadi makanan dan boleh juga dijadikan teh yg berkhasiat.

RM5 satu pek

Sila ws 017 4559536 untuk memesan

Saturday, October 15, 2016

Keratan Btg Anggur

Keratan Batang Anggur RM20


Keratan batang anggur satu set RM20 termasuk poslaju
3 batang keratan
1 pek penggalak akar

Sila ws 017 4559536 untuk memesan

Thursday, October 13, 2016

FB dah boleh buka

FB dah boleh buka

FB saya dah bole bukak balik. tapi dah kena tukar nama jadi Rose Ramli.
 Macam-macam la FB ni nak. Kita ikutkan jer la, dah kita menumpang free kan.

Kastemer yang dah bank-in duit pun dah jumpa semua, semua pesanan saya dah pos. Alhamdulillah.

Thursday, October 6, 2016

Harini Facebook Tak bagi Saya log in

Harini Facebook Tak bagi Saya log in 

Jadi kepada para pelanggan yang dah bank-in atau transfer duit untuk pesanan di FB dan Page Semua Menjadi, mohon email saya untuk tindakan selajutnya.

Sekian, Terima Kasih.



Saturday, October 1, 2016

Pakej Free Pos Oktober

Pakej Free Pos Oktober

RM30 termasuk kos poslaju 

11 Jenis Biji Benih RM25  dan satu set baja AB (60ml A + 60ml B) RM5


 1. Cili Jambak (30 biji) RM5

 2. Terung Bulat Hijau (~30 biji) RM2

 3. Salad Green Star RM2


4. Leek RM2


 5. Sawi Putih Green Jade RM2


 6. Kacang Panjang Ungu (10 biji) RM2


 7. Betik Eksotika (10 biji) RM2


 8. Bayam Malabar Merah RM2


 9. Kangkung RM2


 10. Jagung Mutiara RM2


                      11. Brokoli RM2


Sila email semuamenjadi@gmail.com untuk memesan

Thursday, September 29, 2016

SENARAI BIJI BENIH YANG DIJUAL

SENARAI BIJI BENIH YANG DIJUAL 
- RM2 sepeket

  1. Bayam Hijau Daun Bulat
  2. Bayam Hijau Daun Panjang 
  3. Bayam Malabar Hijau 
  4. Bayam Malabar Merah
  5. Bayam Merah 
  6. Bayam Ungu Merah
  7. Bayam Jepun 
  8. Bendi (10 biji)
  9. Bendi Arab  (10 biji)
  10. Bendi Merah
  11. Betik Eksotika (10 biji)
  12. Betik Taiwan(10 biji)
  13. Beetrot 
  14. Brokoli
  15. Bunga Telang (10 biji)
  16. Carrot 
  17. Capsicum Small California Wonders
  18. Cili Api 
  19. Cili Besar YongPeng (Cili besar pedas)
  20. Cili Kulai
  21. Cili Pelangi (6 biji)
  22. Cili Solok
  23. Daun Sup 
  24. Daun Bawang
  25. Green Zucchini (5 biji)
  26. Golden Zucchini (5 biji)
  27. Jagung Manis (10 biji)
  28. Jagung Mutiara (10 biji)
  29. Jagung Ornamental Taiwan (3 biji)
  30. Jagung Glutinous Taiwan (5 biji)
  31. Kacang Botor (5 biji)
  32. Kacang Buncis (10 biji)
  33. Kacang Panjang (10 biji) 
  34. Kacang Panjang Renek (5 biji)
  35. Kacang Panjang Ungu (10 biji)
  36. Kailan 
  37. Kailan Jepun
  38. Kailan HongKong
  39. Kangkung 
  40. Ketumbar 
  41. Kobis
  42. Kobis Cina  
  43. Kobis Taiwan
  44. Kobis Hybrid Gianty
  45. Kobis Bunga
  46. Kobis Merah 
  47. Kucai 
  48. Kundur
  49. Labu Air (5 biji)
  50. Labu Manis (10 biji)
  51. Lada Pahit(10 biji)
  52. Lobak Putih 
  53. Leek
  54. Maman
  55. Nona (5 biji)
  56. Pak Choy 
  57. Pak Choy Besar
  58. Pak Choy Putih
  59. Parsley
  60. Peria Kecil (5 biji)
  61. Peria Kecil Taiwan (2 biji)
  62. Petola Segi(10 biji)
  63. Petola Ular 
  64. Salad Bulat 
  65. Salad Hugo King
  66. Salad Green Star
  67. Salad Manis
  68. Salad Merah Fire Red
  69. Sawi Bunga 
  70. Sawi Bunga Wang Bujang 
  71. Sawi Pahit
  72. Sawi Putih Green Jade
  73. Salad Butterhead 
  74. Sawi Curly Dwarf 
  75. Sawi Hijau 
  76. Sawi Susu/Nai Pak
  77. Sawi Tatsoi
  78. Selasih 
  79. Sengkuang 
  80. Tembikai Susu 
  81. Tembikai Merah (5 biji)
  82. Tembikai Merah Taiwan (2 biji)
  83. Terung Bulat 
  84. Terung Bulat Hijau
  85. Terung Mini
  86. Terung Panjang
  87. Timun (10 biji)
  88. Timun Betik (10 biji)
  89. Timun Jepun (5 biji)
  90. Timun Ulam (5 biji)
  91. Tomato 
  92. Tomato Baccarat (10 biji) 
  93. Tomato Ceri
  94. Ulam Raja 
BENIH KOREA -RM2 
  1. Perilla (30 biji)
  2. Kidney Bean (2 biji) 
  3. Sorghum (10 biji)
  4. Swiss Chard (10 biji)
  5. Pea, Starkle (5 biji)
BENIH BUNGA-RM2
  1. Cypress Vine
  2. Balung Ayam
  3. Marigold
  4. Bunga Telang
  5. Zinnia (Campur warna) 


BENIH Special-RM5
  1. Asparagus (50 biji)
  2. F1 Hibrid Cili Padi Jambak Merah (30 biji)  
  3. Sunflower (5 biji) 

SENARAI PRODUK PENJAGAAN TANAMAN

Epsom Salt 1kg - RM8
Baja Organik Mesra Alam 1kg - RM5
Neem Oil 60ml - RM8
Baja AB (Satu Set 2 botol 60ml) - RM5
Baja Organik FISH MEAL (Satu Set 2 botol 60ml)  - RM10
Baja  Merahitam (100g) - RM2
Ubat Siput - RM3
Ubat Semut -RM3
Ubat Kulat - RM3
Serbuk Penggalak Akar - RM3 
Perlite 250g -RM5




    Sila hubungi semuamenjadi@gmail.com atau hantar personal message di FB untuk memesan biji benih pilihan anda.


    Monday, September 19, 2016

    Pakej Penjagaan Tanaman Organik Semua Menjadi

    Pakej Penjagaan Tanaman Organik 
    Semua Menjadi

    Hanya RM88 termasuk kos pos Domestik
    4kg epsom RM8x4=RM32
    4kg baja organik RM5x4=RM20
    2 set Fish Meal RM10x2=RM20
    60ml Neem Oil RM8x1=RM8
    Kos Pos Domestik ~ 10kg=RM20
    Free gift 3 peket benih (bayam, lobak putih, kangkung=RM6)
    1 panduan penggunaan 
    Total RM106
    Jumlah penjimatan RM18
    *Sila pm fb Smrose SemuaMenjadi atau email semuamenjadi@gmail.com untuk memesan



    Friday, September 9, 2016

    Lemon Verbena

    Lemon Verbena


    Sepokok RM15. Kos Pos RM10
    sila email semuamenjadi@gmail.com atau fb Semua Menjadi untuk memesan

    Nama saintifik tumbuhan ini adalah Aloysia citrodora, nama lain bagi tumbuhan ini selain lemon verbena adalah lemon beebrush. ia mempunyai bau lemon yang kuat apabila daunnya disentuh atau dilumatkan. daun ini sesuai dijadikan teh atau pun dicampur dalam masakan yang berasaskan ikan dan ayam.

    Minyak pati lemon verbena mengandungi kosentrasi tinggi sebatian antioksidan. Kegunaan biasa bagi daun lemon verbena  adalah sebagai teh herba. daunnya boleh dikeringkan dan dijadikan teh yang dapat membantu memulihkankan organ-organ penting dalam tubuh disamping membantu proses metabolisme badan. Selain itu lemon verbena juga dapat membantu: 

    1. Penurunan berat badan
    2. Menjaga kesihatan otot
    3. Mengurangkan inflamasi (bengkak)
    4. Menjaga sistem imun tubuh
    5. Menyihatkan sistem pencernaan
    6. Mengurangkan demam
    7. Membuang kahak 





    Thursday, September 1, 2016

    TAWARAN ISTIMEWA SEPTEMBER

    TAWARAN ISTIMEWA SEPTEMBER

    Setiap pembelian 5 peket benih drp senarai dibawah, percuma sepeket benih pilihan anda.
    Sila email semuamenjadi@gmail.com utk memesan

    RM2 sepeket
    Bayam Hijau Daun Bulat
    Bayam Hijau Daun Panjang 
    Bayam Malabar Hijau 
    Bayam Malabar Merah
    Bayam Merah 
    Bayam Ungu Merah
    Bayam Jepun 
    Bendi (10 biji)
    Bendi Arab (10 biji)
    Bendi Merah
    Betik Taiwan(10 biji)
    Beetrot 
    Brokoli
    Bunga Telang (10 biji)
    Carrot 
    Capsicum Small California Wonders
    Cili Api 
    Cili Besar YongPeng (Cili besar pedas)
    Cili Kulai
    Daun Sup 
    Golden Zucchini (5 biji)
    Jagung Manis (10 biji)
    Jagung Mutiara (10 biji)
    Jagung Ornamental Taiwan (3 biji)
    Jagung Glutinous Taiwan (5 biji)
    Kacang Botor (5 biji)
    Kacang Buncis (10 biji)
    Kacang Panjang (10 biji) 
    Kacang Panjang Ungu (10 biji)
    Kailan 
    Kailan Jepun
    Kailan HongKong
    Kangkung 
    Ketumbar 
    Kobis 
    Kobis Taiwan
    Kobis Hybrid Gianty
    Kobis Bunga
    Kobis Merah 
    Kucai 
    Kundur
    Labu Air (5 biji)
    Labu Manis (10 biji)
    Lada Pahit(10 biji)
    Lobak Putih 
    Maman
    Nona (5 biji)
    Pak Choy 
    Pak Choy Besar
    Pak Choy Putih
    Parsley
    Peria Kecil (5 biji)
    Peria Kecil Taiwan (2 biji)
    Petola Segi(10 biji)
    Roselle (10 biji)
    Salad Bulat 
    Salad Hugo King
    Salad Manis
    Salad Merah Fire Red
    Sawi Bunga 
    Sawi Bunga Wang Bujang 
    Sawi Pahit
    Sawi Putih Green Jade
    Salad Butterhead 
    Sawi Curly Dwarf 
    Sawi Hijau 
    Sawi Susu/Nai Pak
    Selasih 
    Sunflower (10 biji)
    Tembikai Merah (5 biji)
    Tembikai Merah Taiwan (2 biji)
    Terung Bulat 
    Terung Mini
    Terung Panjang
    Timun (10 biji)
    Timun Betik (10 biji)
    Timun Jepun (5 biji)
    Tomato 
    Tomato Baccarat (10 biji) 
    Tomato Ceri
    Ulam Raja 
    Perilla (30 biji)
    Kidney Bean (2 biji) 
    Sorghum (10 biji)
    Swiss Chard (10 biji)
    Pea, Starkle (5 biji)

    Monday, August 29, 2016

    Baja Organik Mesra Alam


    Baja Organik Mesra Alam 

    (Tanpa campuran najis haiwan)
    Hanya RM5 utk 1kg.
    1. Meningkatkan tahap pH tanah serta membantu mengekalkan keadaan semulajadi tanah.
    2. Menggalakkan pertumbuhan akar dan meningkatkan keupayaan pokok untuk menyerap zat dalam tanah.
    3. Meningkatkan hasil tanaman dan kualiti tumbuhan.
    4. Meningkatkan tahap kerintangan tanaman terhadap pelbagai penyakit.
    5. Membekalkan tanaman dengan mikro nutrient yg diperlukan dlm proses pertumbuhan.


    1kg RM5. Kos Poslaju RM10. Total RM15
    2kg RM10. Kos Pos Domestik RM10. Total RM20
    5kg RM40 termasuk kos pos domestik
    10kg RM70 termasuk kos pos domestik

    Sila email semuamenjadi@gmail.com atau pm FB Smrose Semua Menjadi

    Thursday, August 11, 2016

    Panduan Penanaman Anggur

    Panduan Penanaman Anggur

    Penyediaan Medium Semaian

    1. Sediakan satu bahagian pasir sungai

    2. Sediakan dua bahagian cocopeat (sabut kelapa hancur)

    3. Gaulkan dan masukkan dalam pasu kecil.

    4. Celupkan keratan batang anggur ke dalam serbuk penggalak akar kemudian cucukkan keratan anggur ke dalam pasu kira-kira 2-3 sm.

    5. Pastikan keratan tidak ditanam terbalik kerana kalau ditanam terbalik, akar pokok tidak tumbuh.

    6. Padatkan tanah disekeliling keratan untuk memastikan ia sentiasa tegak dan tidak bergoyang.

    Penjagaan Semaian Keratan Anggur

    1. Letakkan semaian di kawasan yang teduh (tidak terdedah kepada hujan) tetapi mendapat cahaya matahari pagi.

    2. Siram dengan air pagi dan petang. Pastikan media tanaman tidak kering dan tidak terlalu lembab hingga menakung air. Sekiranya air bertakung, keratan akan mati.

    3. Elakkan keratan anggur bergoyang atau terlanggar pada dua minggu pertama setelah disemai kerana dalam tempoh itu, keratan anggur mula tumbuh akar dan ia adalah terlalu sensitif jika diganggu.

    4. Selalunya tunas baru akan mula keluar dari keratan selepas 2 minggu disemai dan akar akan mula keluar selepas tiga minggu.

    5. Pembajaan boleh dibuat selepas sebulan. Penggunaan baja organik digalakkan bagi mengelak pokok mengalami kerosakkan akibat terlebih baja kimia.

    6. Seeloknya biarkan semaian anggur tumbuh lebih daripada dua bulan sebelum dialih kepasu yang lebih besar atau di tanam di atas tanah.

    Tips Penanaman Anggur

    · Tanah yang sesuai untuk menanam anggur adalah tanah yang tidak menakung air dan sedikit berpasir.

    · Pokok anggur perlukan 80-100% cahaya matahari untuk hidup dan membesar.

    · Ia juga perlukan air yang banyak tapi tidak sehingga bertakung. Siram air pada bahagian pangkal pokok dan bukannya pada daun.

    · Daripada pengalaman saya sendiri, baja organik boleh juga digunakan pada pokok anggur. Selain itu air basuhan ikan, air beras dan hampas kelapa juga ada digunakan.

    · Pokok anggur perlu dipangkas setelah mencapai tinggi/panjang lebih 5 kaki dengan saiz batang melebihi ukurlilit pensil, untuk menggalakkan ia berbuah.

    · Digalakkan untuk menabur baja penggalak bunga/buah 20 hari sebelum pokok dipangkas.


    Rujukan

    http://semuamenjadi.blogspot.my/2014/03/tips-penanaman-anggur.html

    http://akademianggurmalaysia.blogspot.my/2013/03/panduan-menyemai-keratan-anggur.html

    http://zulwahab.blogspot.my/2014/04/kaedah-tanam-cutting-keratan-batang.html

    Wednesday, August 10, 2016

    Anak Pokok Ogos 2016

    Anak Pokok Ogos 2016


    Pokok Mulberi RM15
    Pokok Anggur RM20
    Pokok Ulam Tenggek Burung RM12
    Pokok Ulam Mata Itik RM12
    Pokok Belalai Gajah RM12
    Pokok Epal Hijau RM30
    Pokok Anggur Brazil RM80 termasuk poslaju
    Pokok Tin RM88 termasuk poslaju

    Sila hantar personal mesej ke FB atau email semuamenjadi@gmail.com yer jika berminat


     mulberi


     anggur


     tenggek burung


    mata itik

    Wednesday, August 3, 2016

    Keratan batang Anggur

    Keratan batang Anggur 

    Keratan batang anggur datang lagi. 

    Satu set 3 btg rm20 termasuk kos poslaju dan serbuk penggalak akar.


    Email semuamenjadi@gmail.com segera untuk memesan 




    Monday, August 1, 2016

    Pakej Merdeka Ogos 2016

    Pakej Merdeka Ogos
    RM30 sahaja termasuk kos Poslaju

    PERCUMA KOS POSLAJU
    1. Asparagus (50 benih)RM5
    2. Carrot (1g)RM2
    3. Kacang Parang (3 benih)RM2
    4. Timun Ulam  (5 benih)RM2
    5. Ulam Raja  RM2
    6. Selasih 6g RM2
    7. Maman RM2
    8. Sunflower (20 benih) RM5
    9. Ubat Siput RM3
    10. Baja AB (60ml + 60ml) RM5

    Sila hantar personal mesej atau email semuamenjadi@gmail.com untuk mendapatkan pakej ini.

    Tambahan kos poslaju RM3 untuk Sabah & Sarawak

    Thursday, July 14, 2016

    KERATAN BATANG ANGGUR ISABELLA JULAI 2016

    KERATAN BATANG ANGGUR ISABELLA JULAI 2016





    Keratan btg anggur jenis Isabela 
    Buah Muda Hijau, Buah Matang Merah/Ungu




    Pakej: 3 batang RM10. Kos Pos RM7. Serbuk penggalak akar RM3. 
    Total RM20 untuk Semenanjung
    RM23 untuk Sabah dan Sarawak
    Dibuka untuk tempahan berbayar.
    Akan di pos pada 18 JULAI 2016


    Sila hantar personal message kepada FB SmRose SemuaMenjadi atau hantar email kepada semuamenjadi@gmail.com

    Friday, July 1, 2016

    Pakej Jimat Julai RM30 shj


    Pakej Jimat Julai RM30 shj

    PERCUMA KOS POSLAJU
    1. Timun Jepun (5 benih)RM2
    2. Bendi (10 benih)RM2
    3. Kacang Buncis (10 benih)RM2
    4. Kidney Bean Korea (2 benih)RM2
    5. Parsley 1g RM2
    6. Kailan 6g RM2
    7. Bayam Jepun 3g RM2
    8. Ketumbar 3g RM2
    9. Sawi Bunga 5g RM2
    10. Bayam Merah RM2
    11. Cili Jambak (30 benih) RM5
    12. Baja AB (60ml + 60ml) RM5


    Sila hantar personal mesej atau email semuamenjadi@gmail.com untuk mendapatkan pakej ini.

    Tambahan kos poslaju RM3 untuk Sabah & Sarawak

    Tuesday, June 28, 2016

    anak pokok

    Nak order ANAK POKOK ?

    Anggur Brazil Jabuticaba RM50
    Tin/Figs RM88
    Anggur RM20
    Delima RM15
    Durian Belanda RM15
    Ulam Mata Itik RM15
    Ulam Beluntas RM15
    Ulam Bebuas RM15
    Belalai Gajah RM12
    Mulberi RM15
    Beri Ajaib RM18
    Vanilla RM18
    Jambu Bol RM15
    Jambu Mawar RM15

    Kos Poslaju utk 1 pokok RM10
    Kos Poslaju utk 2 pokok RM14

    Sila hubungi semuamenjadi@gmail.com atau hantar personal message di FB untuk memesan biji benih pilihan anda.

    Tuesday, June 14, 2016

    Benih dari Taiwan


    Benih Import dari Taiwan








    Benih baru sampai dari Taiwan. 
    Packing asal RM10 sepeket. Kos Poslaju RM7 untuk Semenanjung

    Sila hantar personal mesej kepada fb SmRose Semua Menjadi atau email semuamenjadi@gmail.com untuk memesan.

    Monday, June 13, 2016

    Bunga Telang Kering 2016

    Bunga Telang Kering 2016



    Bunga Telang kering RM5 satu pek 
    Kos Poslaju RM7 untuk Semenanjung


    (lebih kurang 100 kuntum bunga telang kering)


    Pewarna biru semulajadi. Sesuai buat nasik kerabu, kuih muih, pulut tai tai dan boleh juga diminum sbg teh yang menenangkan. 
    Sepek rm5. Kos pos rm7

    Sila email semuamenjadi@gmail.com atau hantar mesej di FB SmRose SemuaMenjadi untuk memesan bunga telang kering.

    Wednesday, June 1, 2016

    Pakej Jun 2016

    Pakej Jun 2016

    PERCUMA KOS POSLAJU
    RM30 shj termasuk kos poslaju 


    1. Kobis -RM2
    2. Tomato Baccarat-RM2
    3. Ketumbar-RM2
    4. Bayam Merah-RM2
    5. Bayam Hijau-RM2
    6. Sawi Bunga-RM2
    7. Ulam Raja-RM2
    8. Salad Hijau-RM2
    9. Peria Kecil-RM2
    10. Terung Bulat-RM2
    11. Lobak Putih-RM2
    12. Jagung-RM2
    13. Ubat Siput-RM3
    14. Serbuk Penggalak Akar-RM3
    15. FREE sepeket benih pilihan Semua Menjadi 

    Sila hubungi semuamenjadi@gmail.com atau hantar personal message di FB untuk memesan pakej ini.

    Friday, May 6, 2016

    PANDUAN PENANAMAN ANGGUR



    PANDUAN PENANAMAN ANGGUR

    Penyediaan Medium Semaian

    1. Sediakan satu bahagian pasir sungai

    2. Sediakan dua bahagian cocopeat (sabut kelapa hancur)

    3. Gaulkan dan masukkan dalam pasu kecil.

    4. Celupkan keratan batang anggur ke dalam serbuk penggalak akar kemudian cucukkan keratan anggur ke dalam pasu kira-kira 2-3 sm.

    5. Pastikan keratan tidak ditanam terbalik kerana kalau ditanam terbalik, akar pokok tidak tumbuh.

    6. Padatkan tanah disekeliling keratan untuk memastikan ia sentiasa tegak dan tidak bergoyang.

    Penjagaan Semaian Keratan Anggur

    1. Letakkan semaian di kawasan yang teduh (tidak terdedah kepada hujan) tetapi mendapat cahaya matahari pagi.

    2. Siram dengan air pagi dan petang. Pastikan media tanaman tidak kering dan tidak terlalu lembab hingga menakung air. Sekiranya air bertakung, keratan akan mati.

    3. Elakkan keratan anggur bergoyang atau terlanggar pada dua minggu pertama setelah disemai kerana dalam tempoh itu, keratan anggur mula tumbuh akar dan ia adalah terlalu sensitif jika diganggu.

    4. Selalunya tunas baru akan mula keluar dari keratan selepas 2 minggu disemai dan akar akan mula keluar selepas tiga minggu.

    5. Pembajaan boleh dibuat selepas sebulan. Penggunaan baja organik digalakkan bagi mengelak pokok mengalami kerosakkan akibat terlebih baja kimia.

    6. Seeloknya biarkan semaian anggur tumbuh lebih daripada dua bulan sebelum dialih kepasu yang lebih besar atau di tanam di atas tanah.

    Tips Penanaman anggur

    · Tanah yang sesuai untuk menanam anggur adalah tanah yang tidak menakung air dan sedikit berpasir.

    · Pokok anggur perlukan 80-100% cahaya matahari untuk hidup dan membesar.

    · Ia juga perlukan air yang banyak tapi tidak sehingga bertakung. Siram air pada bahagian pangkal pokok dan bukannya pada daun.

    · Daripada pengalaman saya sendiri, baja organik boleh juga digunakan pada pokok anggur. Selain itu air basuhan ikan, air beras dan hampas kelapa juga ada digunakan.

    · Pokok anggur perlu dipangkas setelah mencapai tinggi/panjang lebih 5 kaki dengan saiz batang melebihi ukurlilit pensil, untuk menggalakkan ia berbuah.

    · Digalakkan untuk menabur baja penggalak bunga/buah 20 hari sebelum pokok dipangkas.

    Rujukan

    http://semuamenjadi.blogspot.my/2014/03/tips-penanaman-anggur.html

    http://akademianggurmalaysia.blogspot.my/2013/03/panduan-menyemai-keratan-anggur.html

    http://zulwahab.blogspot.my/2014/04/kaedah-tanam-cutting-keratan-batang.html


    Wednesday, May 4, 2016

    Keratan Batang Anggur Isabela 9 mei

    Keratan Batang Anggur Isabela




    Keratan btg anggur jenis Isabela 
    Buah Muda Hijau, Buah Matang Merah/Ungu




    Pakej: 3 batang RM10. Kos Pos RM7. Serbuk penggalak akar RM3. 
    Total RM20 untuk Semenanjung
    RM23 untuk Sabah dan Sarawak
    Dibuka untuk tempahan berbayar.
    Akan di pos pada 9 Mei 2016


    Sila hantar personal message kepada FB SmRose SemuaMenjadi atau hantar email kepada semuamenjadi@gmail.com

    Sunday, May 1, 2016

    TAWARAN ISTIMEWA MEI

    TAWARAN ISTIMEWA MEI- RM30


    PERCUMA KOS POSLAJU (RM7)
    untuk pesanan minimum 15 peket benih yang tersenarai dan PERCUMA sepeket benih pilihan SEMUA MENJADI 

    1. Bayam Hijau Daun Bulat
    2. Bayam Hijau Daun Panjang 
    3. Bayam Malabar Hijau 
    4. Bayam Merah 
    5. Bayam Ungu Merah
    6. Bayam Jepun BARU
    7. Bendi (10 biji)
    8. Bendi Arab  (10 biji)
    9. Bendi Merah BARU
    10. Beetrot BARU
    11. Brokoli
    12. Bunga Telang (10 biji)
    13. Carrot 
    14. Capsicum Small California Wonders
    15. Cili Api 
    16. Cili Besar YongPeng (Cili besar pedas)
    17. Cili Kulai
    18. Cili Pelangi (6 biji)
    19. Daun Sup 
    20. Daun Bawang
    21. Golden Zucchini BARU
    22. Jagung Manis (10 biji)
    23. Jagung Mutiara BARU
    24. Kacang Botor (5 biji)
    25. Kacang Buncis (10 biji)
    26. Kacang Panjang (10 biji) 
    27. Kacang Panjang Renek (5 biji)
    28. Kailan 
    29. Kailan Jepun
    30. Kailan HongKong
    31. Kangkung 
    32. Ketumbar 
    33. Kobis  
    34. Kobis Hybrid Gianty
    35. Kobis Bunga
    36. Kobis Cina
    37. Kobis Merah BARU
    38. Kucai 
    39. Kundur
    40. Labu Air (5 biji)
    41. Labu Manis (10 biji)
    42. Lada Pahit(10 biji)
    43. Leek
    44. Lobak Putih 
    45. Maman
    46. Nona (5 biji)
    47. Pak Choy 
    48. Pak Choy Besar
    49. Pak Choy Putih
    50. Parsley
    51. Peria Kecil (5 biji)
    52. Petola Segi(10 biji)
    53. Petola Ular BARU
    54. Salad Bulat 
    55. Salad Hugo King
    56. Salad Merah Fire Red
    57. Sawi Bunga 
    58. Sawi Bunga Wang Bujang BARU
    59. Sawi Pahit
    60. Sawi Putih Green Jade BARU
    61. Salad Butterhead 
    62. Sawi Curly Dwarf 
    63. Sawi Hijau 
    64. Sawi Susu/Nai Pak
    65. Sawi Tatsoi
    66. Saw Leaf/Tong Hao/Garland Chrysanthemum 
    67. Sayur Raja
    68. Selasih 
    69. Sengkuang BARU
    70. Tembikai Merah (5 biji)
    71. Terung Bulat 
    72. Terung Mini
    73. Terung Panjang
    74. Timun (10 biji)
    75. Timun Betik (10 biji)
    76. Timun Jepun (5 biji)
    77. Tomato 
    78. Tomato Baccarat (10 biji) BARU
    79. Tomato Ceri
    80. Ulam Raja 
    BENIH KOREA -RM2 -BARU
    1. Perilla (30 biji)
    2. Kidney Bean (2 biji) 
    3. Sorghum (10 biji)
    4. Swiss Chard (10 biji)
    5. Pea, Starkle (5 biji)
    Boleh tambah benih dan dan produk penjagaan tanaman tanpa tambahan kos pos (dibawah 500g)

    BENIH BUNGA-RM2
    1. Cypress Vine
    2. Keembung
    3. Marigold
    4. Bunga Telang 


    BENIH Special-RM5
    1. Asparagus (50 biji)
    2. F1 Hibrid Cili Padi Jambak Merah (30 biji)  
    3. Sunflower (5 biji) 

    SENARAI PRODUK PENJAGAAN TANAMAN

    Epsom Salt 2kg - RM25 termasuk kos pos BIASA
    Epsom Salt 5kg - RM50 termasuk kos pos BIASA
    Neem Oil 60ml - RM8
    Baja AB (Satu Set 2 botol 60ml) - RM5
    Baja Organik FISH MEAL (Satu Set 2 botol 60ml)  - RM10
    Baja  Merahitam (100g) - RM2
    Ubat Siput - RM3
    Ubat Semut -RM3
    Ubat Kulat - RM3
    Serbuk Penggalak Akar - RM3 




      Sila hubungi semuamenjadi@gmail.com atau hantar personal message di FB untuk memesan biji benih pilihan anda.

    Friday, April 15, 2016

    Bunga Telang kering RM5 satu pek

    Bunga Telang kering RM5 satu pek 


    Bunga Telang kering RM5 satu pek 


    (lebih kurang 100 kuntum bunga telang kering)


    Perwarna makanan biru semulajadi dan juga boleh dijadikan teh minuman harian yang berkhasiat dan menenangkan


    Sila email semuamenjadi@gmail.com untuk memesan

    Sila Klik!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...